Projenin açılış toplantısı 16-17 Haziran tarihinde İstanbul'da Salt Galatada yapılmıştır.Kurumumuzu temsilen müdürümüz Serdar ;Mecit ÖZDER ve proje koordinatörü öğretmenimiz Emel YILMAZ toplantıya katılmıştır.
Başkent Halk Eğitimi Merkezi, Marmara Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen Erasmus+ Yetişkin Eğitiminde İşbirliği Ortaklıkları 2021-1-TR01-KA220-ADU-000028291 numaralı ''Active Citizenship in The New Homeland /ACT-NEW HOME (Yeni Vatanda Aktif Vatandaşlık)'' adlı projenin konsorsiyum üyesidir. Bu projenin diğer yerel ortağı ise İstanbul'dan Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi'dir. ''Active Citizenship in The New Homeland /ACT-NEW HOME (Yeni Vatanda Aktif Vatandaşlık)'' adlı projemizin AB üyesi ortakları ise Fransa, Portekiz, Estonya, Romanya ve Yunanistan'dır.
Projenin çıkış noktası sığınmacı ve mültecilik statüsündeki zorunlu insan göçünü gittikleri yeni ülkeye entegrasyonunu hızlandırmak ve kolaylaştırmaktır. Bildiğiniz gibi vatandaşlık, devletle kişi arasındaki karşılıklı hak,görev ve yükümlülük ilişkilerini belirleyen hukuksal bağdır.Bu hukuksal bağ sayesinde iç hukukta bazı haklar,yükümlülükler ve ödevler doğarken,uluslararası hukuk bakımından da diplomatik himaye hakkı doğar. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesine göre ise herkesin bir yurttaşlığa hakkı vardır;hiç kimse keyfi olarak yurttaşlığından veya yurttaşlığını değiştirme hakkından yoksun bırakılamaz. Vatandaşlık-uyrukluk konusunda uluslararası hukukta her kişinin uyrukluğu olması ve kişilerin uyrukluğunu seçme ve değiştirmede özgür olmaları ilke olarak benimsenmiştir.Projemizin isminde yer alan ''Aktif Vatandaşlık''ise bireylerin içinde yaşadıkları kent, ülke ve dünya sorunlarını belirleme,bunlarla mücadele etme ve yaşam kalitesini artırma doğrultusunda katılım olanağına sahip olması, hak ve yükümlülüklerin bilincinde olarak katılım sağlamalarıdır. Aktif vatandaşlığı önemli kılan bir diğer husus da dışlanmanın önüne geçilmesi ve toplumsal birlik ve beraberliğin sağlanmasıdır.
Cenevre Sözleşmesi'nde(1951)mülteci; ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri yüzünden, zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu için vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan ve bu ülkenin korumasından yararlanamayan ya da söz konusu korku nedeniyle, yararlanmak istemeyen kişi olarak tanımlanmaktadır. Sığınmacı ise hukuki anlamda henüz mülteci olarak kabul edilmeyen ve sığınma başvurusunun sonucunu bekleyen kişidir. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR), 2020 verilerine göre dünya genelinde 80 milyona yakın sığınmacı ve mülteci bulunmaktadır. Zorunlu insan hareketinin öznesi olan sığınmacı ve mülteciler bu süreçte yaşama, barınma, sağlık, gıda, eğitim vb. bir çok hak mahrumiyeti yaşamaktadırlar. UNHCR 2020 yılı verilerine göre 3 milyon 980 bin ile en çok mülteci ağırlayan ülke Türkiye'dir.Türkiye sığınmacı ve mültecileri ilk karşılayan ve Avrupa'ya geçişlerini sağlayan ülkedir.
Projemizin genel amacı sığınmacı ve mültecilere aktif vatandaşlık bilinci kazandırmaktır. Buna göre somut hedefimiz sığınmacı ve mültecilere aktif vatandaşlık bilinci kazandırmak için e-learning modülü geliştirmektir. Ana hedefimiz ''Sığınmacı ve Mülteciler İçin Akfif Vatandaşlık'' e-learning modülü oluşturmaktır.Bu hedef doğrultusunda oluşturulan eğitim e-learning modülüyle sığınmacı ve mültecilerin bulundukları ülkedeki hak ve yükümlükleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayacağız. Hak ve yükümlülüklerini bilen sığınmacı ve mülteciler daha hızlı uyum sağlayacaklardır. İhtiyaçlarını karşılayacak eğitim, sağlık, barınma , istihdam gibi olanaklara daha kolay erişeceklerdir. Bu temel ihtiyaçları karşılanınca bulundukları kent, bölge, ülke ve dünya sorunlarına daha aktif ve katılımcı olacaklardır. E-modülün yer alacağı web platformunun dijital ortamda 10 yıl boyunca erişime açık olması paylaşım ve tanıtım faaliyetinin sürdürülebilirliğini sağlayacaktır.